Магията на Еньовден

24/06/2022

В българската традиция Лятното слънцестоене се чества с голям празник - Еньовден (24 юни).

Поверието твърди, че в нощта срещу Еньовден звездната енергия влива магическа сила в билките, а с първите лъчи слънцето ги прави още по-лековити. В този миг цялата слънчево-звездна енергия се концентрира в тях. Затова те се берат рано по изгрев, за да се запази целебната им сила.

Много растения и дървета през юни са в разгара на растежа си. В този период между сеитбата и жътвата, когато полята и горите изобилстват от цветя, се събират и сушат билките за цялата предстояща година. Освен че са най-лековити, в този ден растенията проявяват своята магическа сила.

Ако предпочитате фитотерапията, сега е моментът да обновите своята билкова колекция, която да носи заряда на лечебната слънчева енергия, като е важно да изгорите миналогодишните билки.

Ето и някои от билките, които ние набрахме:⬇️

✅️ Жълт кантарион - регенеративно, противовъзпалително, срещу язвена болест, депресия, екзема (локално приложение),периодично емоционално разстройство, меланхолични състояния, безпокойство, отказ от тютюнопушене, обрив на устата, херпес.

✅️ Бял равнец- противовъзпалителни и кръвоспиращи свойства, пречиства кръвта и черния дроб, подкрепя жлъчката, детоксикира организма, подобрява кръвообращението и намалява кръвното налягане

✅️ Лайка- противовъзпалително и омекчително действие при заболяване на храносмилателния път и при възпалителни процеси в дихателните пътища. Външно се прилага за промивка на възпалената лигавица.

✅️ Риган - антиоксидантни, антибактериални и антивирусни свойства, против възпалявания, подобрява храносмилането и здравето на червата.

✅️ Еньовче- помага за здравословни проблеми свързани с черния дроб, при диабет, за онкология заболявания и за щитовидната жлеза

Магията на Еньовден 31 Магията на Еньовден 32 Магията на Еньовден 33 Магията на Еньовден 34 Магията на Еньовден 35 Магията на Еньовден 36 Магията на Еньовден 37

Назад