Всичко, което трябва да знаете за хранителната стойност на крушите

11/08/2022

Крушите са сред най-култивираните и най-популярните плодове в света и не само защото са вкусни. Този скромен малък плод поддържа здраво сърце и активен начин на живот, прочетете, за да научите защо.


Здравословно за сърцето и изключително богато на хранителни вещества
Крушите предлагат повече хранителни вещества за по-малко калории, плюс липса на натрий, мазнини или холестерол. Само за 100 калории в средно голяма круша (около 166 грама), всяка круша съдържа 21% дневна стойност за фибри, 8% витамин С, 4% калий и цял набор от ползи за здравето.


Фибрите – основа за здравено на чревния тракт
Крушите се класират по-високо от почти всеки плод, когато става въпрос за диетични фибри, с 6 грама или 21% дневна стойност само в една круша. За стойността на фибрите не търсете повече от стомашно-чревния си тракт и полезните бактерии, които живеят там!

Фибрите помагат за поддържане на баланс, редовност и намаляват риска от колоректален рак. Диетичните фибри също забавят храносмилането в горната част на стомашно-чревния тракт, така че да се чувствате по-сити по-дълго и забавят усвояването на захарите, намалявайки скоковете на захар и апетита.


Здраве за сърцето
От друга страна Калият, който също е наличен в крушите, е необходим за мускулните контракции, включително за нормален сърдечен ритъм. Всяка средна круша не съдържа натрий, но съдържа около 190 mg калий (4% дневна стойност), комбинация, която поддържа здраво сърце!


Звездата на отбор витамини - витамин C
Много важен хранителен елемент и силен антиоксидант, който е познат на всички! Този мощен витамин укрепва имунната система, лекува рани и натъртвания, изгражда здрави кости и зъби и дори подпомага усвояването на желязото. Една средна круша осигурява 8% от дневната ви нужда от витамин С!


Без наситени мазнини, холестерол, добавени захари и натрий
Яденето на по-малко наситени мазнини, добавена захар и натрий може да намали риска от хронични заболявания, като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и наддаване на тегло. Но средният прием е по-висок във всички възрастови групи за мъже и жени, отколкото препоръчват Диетичните насоки за 2020-2025 г. Просто замяната на една преработена храна с една круша всеки ден може да увеличи приема на хранителни вещества, като същевременно намали наситените мазнини, холестерола, добавените захари и натрия!


Полифенолен феном
Крушите съдържат мрежа от фитонутриенти – антиоксиданти, концентрирани в кората. Скромната круша е богата на полифеноли (особено флавоноиди, като антоцианини), противовъзпалителни терпеноиди и витамин С, които отблъскват увреждащите свободни радикали, които могат да причинят рак, сърдечни заболявания и мозъчна дисфункция!


Но крушите не съдържат ли захар?
Крушите са богати на хранителни вещества, сложни въглехидрати, които съдържат захари, необходими за енергията и функционирането на тъканите – особено на мозъка. Всъщност, според Националната академия на науките, мозъкът сам се нуждае от поне 130 грама въглехидрати всеки ден, за предпочитане от плодове, зеленчуци и зърнени храни. А фибрите в крушите помагат за ограничаване на скоковете на захарта за стабилно снабдяване с енергия!


Конвенционални или органични /био/?
Съществената разлика между органичното и конвенционалното земеделие е, че конвенционалното земеделие разчита на химическа намеса за борба с вредители и плевели и осигуряване на хранене на растенията. Това означава синтетични пестициди, хербициди и торове, които плодовете абсорбират. Те не се разграждат след консумация и при натрупване може да се развият сериозни здравословни проблеми.


Затова нашата мисия в „Яблена Натура“ е да осигурим органични, чисти и истински български круши и ябълки, за да не се налага да правите компромиси със здравето си! Последвайте ни в Instagram както и в Facebook, за да разберете първи кога ще е възможно да направите вашите заявки за новата реколта круши.

 

Назад