Магията на Еньовден

Магията на Еньовден по българската традиция е Лятното слънцестоене. Чества се с голям празник – Еньовден (24 юни).

Поверието твърди, че в нощта срещу Еньовден звездната енергия влива магическа сила в билките, а с първите слънчеви лъчи стават още по-лековити. В този миг цялата слънчево-звездна енергия се концентрира в тях. Затова те се берат рано по изгрев, за да се запази целебната им сила.

Много растения и дървета през юни са в разгара на растежа си. В този период между сеитба и жътва се събират и сушат билките. Тогава полята и горите изобилстват от цветя. Освен че са най-лековити, в този ден растенията проявяват своята магическа сила.

Ако предпочитате фитотерапията Фитотерапия сега е моментът да обновите своята билкова колекция, която да носи заряда на лечебната слънчева енергия, като е важно да изгорите миналогодишните билки.

Ето и някои от билките, които ние набрахме:⬇️

✅️ Жълт кантарион – регенеративно, противовъзпалително, срещу язвена болест, депресия, екзема (локално приложение),периодично емоционално разстройство, меланхолични състояния, безпокойство, отказ от тютюнопушене, обрив на устата, херпес.

✅️ Бял равнец– противовъзпалителни и кръвоспиращи свойства, пречиства кръвта и черния дроб, подкрепя жлъчката, детоксикира организма, подобрява кръвообращението и намалява кръвното налягане

✅️ Лайка– противовъзпалително и омекчително действие при заболяване на храносмилателния път и при възпалителни процеси в дихателните пътища. Външно се прилага за промивка на възпалената лигавица.

✅️ Риган – антиоксидантни, антибактериални и антивирусни свойства, против възпалявания, подобрява храносмилането и здравето на червата.

✅️ Еньовче– помага за здравословни проблеми свързани с черния дроб, при диабет, за онкология заболявания и за щитовидната жлеза

Количка
Scroll to Top