SAVE HER – Подкрепя жените, жертви на насилие

save her

Днес @zarevahristina , която е част от екипа на SAVE HER иска да Ви сподели за легендите и чудесата, които са част от магията на нашите земи. За прекрасните, сърцати българи, които продължават да сътворяват чудеса и днес. Ще си припомним една наша, българска приказка, която е преплетена в живота ни и в наши дни. Ето как е достигнало до нас сказанието 

“Тримата братя и златната ябълка”

:

В далечни времена, незнайно точно кога, в подножието на Стара планина по поречието на р. Бабина траките развиват селището Радотина.
Всичко било спокойно и хората живеели в природният оазис в продължението на дълго време. В последната къща на селото живели мъж и жена, които много се обичали. Един ден те решили, че искат деца, но дълго време не им се получавало. По стари традиции и обичаи, те посадили ябълково дърво на пълна луна и пак опитали. Няколко месеца по-късно се появило първото дете, а в същата нощ ябълката засияла. Минало време и се появил вторият син на младите влюбени. Плодовете на свой ред засияли още по- силно.

Пак минало време и на бял свят се появил и третия, най-малък син. В същата вечер ябълката спряла да свети, а когато на следващият ден семейството излязло навън забелязало, че плодовете били златни. Голяма радост било за всички да открият този Божи дар в градината си, но не след дълго всичко хубаво се променило. Съкровището на обикновеното семейство привлякло вниманието на Злата Хала. Тя живеела в дън гора и не си била появявала от години. Всяка година тя прелитала и взимала златните плодове докато накрая тримата братя решили да я спрат.

Първо опитал най- големият син, но затворил очи за миг и неусетно под носа му ламята пак откраднала. Вторият син също не успял да се справи с предизвикателството на следващата година и така дошъл ред на най-малкият. Той направил какво ли не за да не заспи и да не пропусне важният момент. Забивал трески по пръстите си за да може болката да го държи буден. Въпреки това Халата пак успяла да замъкне няколко златни ябълки със себе си, но младият момък твърдо решен да я спре почнал да я гони.

След дълго летене през горите тя влязла в един стар кладенец, а когато момъкът я последвал, установил, че е в подземното царство. Проследявайки я, момъкът видял как Халата дала плодовете на три прекрасни девойки. Най малкият син се влюбил от пръв поглед в една от тях на име Яблена. Решен да я спаси, момъкът влязъл с всички сили в ожесточен двубой с ламята и я победил. Ранен, той изкарал на повърхността и трите девойки, като тримата братя се сдобили с три сестри за жени.


С общи усилия любовта на всички успяла да преодолее тежката поличба, която ги застигала години наред. Ябълките станали още повече, а семейството решило всяка година да дава по една златна ябълка на всяка къща в селото. И така всички задружно преборили бедата и заживели спокойно и щастливо!
В наши дни не срещаме Злата Хала, но както всички знаете, ние се борим с един постоянен невидим враг-насилието над жени. Враг, който отнема животи, който съсипва съдбите на цели семейства, оставя сиротни дечица и бележи с черната си дамга красивите девойки на България.

Днес ние намерихме продължението на легендата на мястото, където е било ябълковото дърво, а в момента е издигнат красивия параклис, който виждате на снимката. Там е стопанството на семейство Цекови и Яблена Натура, които отвориха дома си, сърцата си и легендата оживя пред нас. Те пожелаха да победят ламята, с която ние се борим като предоставят на нуждаещи се жертви на насилие ключ към нов живот-подслон и възможност за ново бъдеще. Поради съображения за сигурност няма да предоставяме подробности, но всеобхватността на идеята е всичко за което някога сме се молили в най-смелите си мечти! Опция за тотална промяна на живота!

От екипа на SAVE HER BG приемаме това предложение като мечтаната от нас възможност и с цялата отговорност за превръщането му в реалност и трайна промяна за колкото се може повече жени.” Споделя @zarevahristina

Моля свържете се чрез сайта на SAVE HER, ако имате нужда от подобен вид подкрепа.
www.saveher.bg

Количка
Scroll to Top